Barbara Grahor Vovk (1994) je slovenska jazzovska in klasična violistka, skladateljica, aranžerka, dirigentka in pedagoginja. Svojo glasbeno pot je začela z violino pri 4 letih, nato pa je pri 13 letih pričela z igranjem viole. Poleg igranja klasične viole je zgodaj kazala zanimanje za improvizacijo in kompozicijo ter začela pisati aranžmaje za šolski orkester in zbor. S študijem klasične viole je začela leta 2012 na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Mileta Kosija in prof. Marije Rome. V sklopu Erasmus izmenjave se je en semester leta 2017 izobraževala pri priznanem profesorju Nilsu Mönkemeyerju na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Münchnu, kar ji je omogočilo pridobitev dragocenih izkušenj in poznanstev. Marca 2018 je s summa cum laude zaključila magistrski študij glasbene umetnosti na Akademiji za glasbo v Ljubljani. 

Že tekom študija je obiskovala predmete jazz harmonije in jazz aranžiranja pri prof. Jaki Puciharju, kar jo je še tesneje povezalo z jazzom in improvizacijo. Zatem je nadaljevala z raziskovanjem razsežnosti viole v jazzu in drugih žanrih ter poglabljanjem svojega glasu kot violistka in komponistka. Trenutno zaključuje drugi magistrski študij Jazz improvizacija za godala pri prof. Gregorju Hübnerju na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Münchnu, kjer trenutno tudi še živi in ustvarja. 

Kot violistka in skladateljca želi prečkati meje med klasiko in jazzom ter s tem na oder in v delo z drugimi vnašati sveže ideje. Inspiracijo za ustvarjanje črpa tudi iz drugih žanrov, kot so ljudska glasba – še posebno slovenska, funk, fusion, filmska in popularna glasba. Zelo jo zanima raziskovanje možnosti viole, ki je v jazzu redko zastopan instrument. V tem Barbara vidi še veliko možnosti za nadaljnji razvoj, inovacije in izzive ter vnašanje novega zvoka v jazz. 

Svoje znanje redno širi na seminarjih pri priznanih profesorjih kot so Florian Trübsbach, Christian Howes, Stephan Braun Max Grosch, Nobuko Imai, Hariolf Schlichtig… Tekom študija je prejela veliko priznanj in nagrad na slovenskih kot tudi mednarodnih tekmovanjih. 

Ustvarja kot solo violistka kot tudi v raznih komornih sestavih – v duu Samo in Barbara, v duu s pianistko Shuteen Erdenebaatar, v Godalnem kvartetu NOVA in različnih profesionalnih orkestrih. Trenutno je ena izmed umetniških vodij Komornega orkestra NOVA. 

Barbara sodeluje s številnimi slovenskimi in tujimi glasbeniki v različnih projektih: kot violistka v godalnem kvartetu projekta “The Port of Life” skladatelja in bobnarja Žana Tetičkoviča (Jean John), v godalnem kvartetu projekta “Homo Ludens“ saksofonista Ralpha Heidla, v Münchenskem orkestru VKKO, pri projektu “Schreefpunk” skladatelja in trobentača Matthiasa Schriefla, na CD-ju “Ruthenia” pianista in skladatelja Marka Črnčeca … Prisotna je na različnih odrih širom Slovenije in Evrope: Festival Ljubljana, Überjazz Hamburg, Jazzinty, Kino Šiška, Koprivnica jazz festival, Jazz festival Arsana Jazz Ravne, Milla Club, Bahnwärter Thiel, Jazz Vogler… 

Kot skladateljica je Barbara avtorica in soavtorica številnih projektov: Jazzlice (zbor sv. Nikolaja Litija, jazz trio in godalni kvartet), projekt Bossa NOVA za godalni orkester, 4 otroške za 5 mož za moški zbor, aranžmaji za a-capella skupine Kreativo in Elum, repertoar Godalnega kvarteta NOVA. 

Barbara Grahor Vovk je štipendistka Ministrstva za kulturo.